Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Başkan Seçer, Fransız heyeti ağırladı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, şehrin yoğun göç almasına rağmen huzurlu bir şehir olduğunu belirterek, “Bu huzur ortamının oluşmasına en büyük katkıyı yapacak aktörün Büyükşehir Belediye başkanı olduğunun farkındayım” dedi.

Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro ve MESKİ’nin üç önemli projesi için 39 milyon 15 bin avro finansal destek sağlayacak Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Direktörü Tanguy Denieul ile 9 kişilik ekonomi heyeti Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti.

Mersin’in kent olarak var olan avantajlarının yanında dezavantajlarının da olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Göçle büyüyen bir kent. Önce iç göçe maruz kalmışız. Yerli nüfusumuz 1.9 milyon. Ama 2011’den sonra yoğun bir sığınmacı göçü ile de yüzleşen bir kentiz. Şu anda yerli, sığınmacı, farklı unsurların toplam nüfusu 2.3 milyon civarında. Yani projeksiyonlar 1.9 milyona göre, bütçeniz, planlamanız, her şeyiniz, ama bu kent 2.3 milyon insanın yükünü çekiyor. Ama olumlu olumsuz yanları, çok çeşitliliği, popülasyon ya da nüfus olarak, demografi olarak her şeyle bütününde çok huzurlu bir kent. Burada mutlaka kenti yöneten aktörlerin her birinin farklı rolü var. Bu huzur ortamının oluşmasına en büyük katkıyı yapacak aktörün Büyükşehir Belediye başkanı olduğunun farkındayım. 3 yıllık görev süremde dünya görüşümden kaynaklı yani ideolojik, siyasi görüşümden kaynaklı, vicdanımdan kaynaklı ve karakterimden kaynaklı olarak zaten bu tarz bir yönetim sergiledim” dedi.

BÜYÜKELÇİ MAGRO: “ŞİMDİ GELECEĞE BAKMAMIZ GEREKİYOR”

Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro ise, Mersin’in önemli bir şehir olduğunun vurgusunu yaptı.

Tarımın da bölge için çok önemli bir konu olduğuna değinen Fransa Ankara Büyükelçisi Magro, iklim değişikliği konusuna da dikkat çekti.

Magro, “İklim konuları bakımından geleceğe bakarsak hepimiz maalesef bu konu ile gelecek 10 yıllarda ilgileneceğiz. Onun için Türkiye ve sizlerle çalışmamız gerekiyor. Çünkü bu iklim konusu hepimizin konusu. Tek başına biz kendi ülkemizde bununla karşı karşıya gelemeyiz. Hepimizin çabaları lazım. Onu biliyoruz ve onun için Türkiye ile bu konuda çalışmak istiyoruz ve aynı zamanda dediğim gibi bir pozitif ajandaya dönüştürmek istiyoruz. Onun için burada bazı müsteşarlar bu konu ile ilgileniyorlar. Tabi sürdürülebilir şehircilik çok önemli bir konu. İklimden bahsettik, ulaşımdan konuşabiliriz, atık sular gibi” ifadelerini kullandı.

Fransız Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarından da söz eden Magro,  “Bunu da biraz konuşacağız. Benim için en önemli şeylerden birisi tam dediğiniz gibi görüşleriniz nedir, zorluklar nedir, iyi tarafları nedir ve nasıl bu projeleri birlikte yürütebiliriz? Onun için bugün Kalkınma Ajansı’nın müdürü burada. Şimdi kendisi çok önemli bir şey yaptı, İstanbul’dan Ankara’ya geldiler. Çünkü Müdürlük İstanbul’daydı, şimdi Ankara’da. Bu önemli bir şey, benim için çok önemli. Çünkü bana yakın, ama aynı zamanda böyle tüm makamlarla daha rahat çalışabilir. Fransız Kalkınma Ajansı’nın çok büyük bir payı var şimdi. Çünkü biliyorsunuz Türkiye Paris Anlaşması’nı onayladıktan sonra 3 milyar 200 milyon dolar bir fon imzaladık Dünya Bankası ve Alman Kalkınma Ajansı ile. Ve bu 3 milyar 200 milyon dolarlık fonun 800 milyon avrosu Fransa’nın. Ama tabi bunu yapmak için Türk makamlarının bir satıcısı lazım. Bunun üzerinde çalışıyoruz şu anda. Çünkü bu fonlar projeler üzerine verilecek. Ama tabi aynı zamanda Fransız Kalkınma Ajansı ve bizim ticaret müşavirliği de bazı projelere direkt bir yardım yapabilirler. Tabi Avrupa Birliği fonlarıyla burada birkaç proje yürütülüyor aynı zamanda” dedi.

Exit mobile version