Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Akkuyu’da açık kapı uygulaması

AKKUYU NÜKLEER A.Ş., BU YIL 'AÇIK KAPI GÜNÜ' PANDEMİ NEDENİYLE ÇEVRİMİÇİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİ. ETKİNLİĞE KATILANLAR, MERSİN'DE YAPIMI DEVAM EDEN TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ OLAN AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNDEKİ (NGS) ÇALIŞMALARIN SON DURUMU HAKKINDA BİLGİLENDİRİLİRKEN, SANTRALİN İNŞAAT SAHASINI DA SANAL TURLA GEZME OLANAĞI BULDU. (KIYMET GÖKÇE/MERSİN-İHA) Akkuyu Nükleer A.Ş., bu yıl 'Açık Kapı Günü' pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Etkinliğe katılanlar, Mersin'de yapımı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santralindeki (NGS) çalışmaların son durumu hakkında bilgilendirilirken, santralin inşaat sahasını da sanal turla gezme olanağı buldu. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, "İşler tüm hızıyla devam ediyor ve burada bu faal çalışmalarla geçen her gün, Türkiye'yi tarihi bir noktaya daha da yakınlaştırıyor. Bu da birinci ünitenin devreye alınacağı 2023 tarihi" dedi.

Akkuyu Nükleer Santrali A.Ş sanal bir gezi düzenleyerek santral sahasındaki çalışmaları katılımcılara anlattı, santralde alınan önlemleri tanıttı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay da sanal tura katıldı. Tulay, sanal gezide santral yetkililerine 3 de soru sordu. Santralin bağımsız bir denetçi tarafından denetlenip denetlenmediği sorusuna “Fransızlar denetliyor ve bundan sonra da denetleyecekler” şeklinde yanıt veren şirket yetkileri santral sahasından geçen Ecemiş fay hattı ve nükleer karşıtlarının neden santral sahasına alınmadığı yönündeki sorulara ise yanıt vermedi.

Santral yetkilileri program öncesinde, en dikkat çekici 3 soruyu soranlara günün anlam ve önemine ilişkin hediye verileceğini de açıkladı.

KİM BU KÜLTÜR DERNEKLERİ?

Silifke Kültür Derneği, Erdemli Kültür Derneği ve Gülnar Kültür Derneği’nin “Santral yöremizde balıkçığı etkileyecek mi? Santral yöremizde iklim değişikliği yapacak mı?” şeklindeki sorularını en dikkat çekici 3 soru olarak belirlendi ve bu 3 derneğe çeşitli hediyeler verildi.

Sanal geziyle ilgili izlenimlerini aktaran Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay, “Önceden hazırlanmış bir senaryo dahilinde insanların gözünü boyayarak kazanmak ve sevimli görünmek adına yapılan bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ÖNLEM ALINSA DA KAZA RİSKİ VAR”

Nükleer yakıttan elektrik elde edilmesinin gizliliğin egemen olduğu, denetime kapalı, şeffaf olmayan bir enerji türü olduğuna değinen Tulay, “Nükleer santral savunucuları nükleer santrallerin güvenli olduğunu belirtmelerine rağmen nükleer santral kazaları ile dünyamız ciddi risk altında bulunmaktadır. Nükleer Santral arıza ve kaza teknik ve idari bir risktir ve arttırılacak güvenlik önlemleri bu riski yok etmez ancak olasılığı aza indirebilir. Yeni nesil reaktörlerin nükleer enerjiden elektrik üretimine giderek daha güvenli kılmakta olduğu belirtilse de, yeni teknolojinin kullanımı ve güvenlik tedbirlerinin geliştirilmesi maliyet arttırıcı unsur olmaktadır. Üstelik tüm güvenlik önlemlerine rağmen nükleer kazaların önüne geçilememektedir. Unutulmamalı ki alınacak önlemler ne kadar alınırsa alınsın kaza – arıza riskini azaltmaz” dedi.

“RADYASYON KOKLANMAZ”

Nükleer tesislerin çalışırken nükleer atık ürettiklerini de kaydeden Tulay, “Nükleer atıkların bertaraf edilmesi ciddi bir meseledir. Gıda zincirine karışırsa anlaşılamaz. Radyasyon koklanamaz, tadılamaz, dolayısı ile ne yendiği hiçbir zaman bilinmez taki sağlık sorunları baş gösterinceye kadar” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version