Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

“Akkuyu halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş., BU YIL 'AÇIK KAPI GÜNÜ' PANDEMİ NEDENİYLE ÇEVRİMİÇİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİ. ETKİNLİĞE KATILANLAR, MERSİN'DE YAPIMI DEVAM EDEN TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ OLAN AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNDEKİ (NGS) ÇALIŞMALARIN SON DURUMU HAKKINDA BİLGİLENDİRİLİRKEN, SANTRALİN İNŞAAT SAHASINI DA SANAL TURLA GEZME OLANAĞI BULDU. (KIYMET GÖKÇE/MERSİN-İHA) Akkuyu Nükleer A.Ş., bu yıl 'Açık Kapı Günü' pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Etkinliğe katılanlar, Mersin'de yapımı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santralindeki (NGS) çalışmaların son durumu hakkında bilgilendirilirken, santralin inşaat sahasını da sanal turla gezme olanağı buldu. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, "İşler tüm hızıyla devam ediyor ve burada bu faal çalışmalarla geçen her gün, Türkiye'yi tarihi bir noktaya daha da yakınlaştırıyor. Bu da birinci ünitenin devreye alınacağı 2023 tarihi" dedi.

Akdeniz’de meydana gelen 6.4’lük depreminden ardından gözler nükleer santrale çevrildi. NKP’den ilk açıklama geldi

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay,  “Akkuyu’ya 85 kilometre uzaklıkta 6,4 şiddetindeki deprem  Akkuyu’ya doğru gelen büyük depremin habercisi . Akkuyu nükleer santrali halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur” dedi.

Salı gecesi Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6,4 şiddetinde ölçülen deprem Kıbrıs’ın yanı sıra Mersin ve Antalya’da da hissedildi. Depremin ardından, Gülnar’da yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin güvenli olup olmadığı sorusu bir kez daha gündeme geldi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay, konuyla ilgili açıklamasında,  “Yetkililere sesleniyoruz.  Akkuyu’da yapımı süren nükleer santral inşaatını derhal durdurun.  Çünkü, Akkuyu yakınlarında sizin asla olmaz dediğiniz depremlerin bir tanesi daha, üstelik bu kez çok daha şiddetlisi 11 Ocak 2022 tarihinde sabaha karşı saat 04. 07’de oldu. Bizler deprem ve nükleer santral ilişkisinin ne olduğunu bundan 10 yıl önce Fukuşima’da meydana gelen depremden dolayı biliyoruz ve aynı acıları yaşamak istemiyoruz” dedi.

“ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMALI”

Merkezi Akdeniz olan 6.4 şiddetindeki depremin, Akkuyu’da nasıl bir hezayana sebep olduğunun bilinmediğini ifade eden Tulay,  “Çünkü bu saate kadar Akkuyu NGS işleticisi ROSATOM un internet sayfasından 31 Aralık yılbaşı kutlaması haberi dışında deprem ile ilgili herhangi bir haber görülmemektedir. Dileriz ki 11 bin işçinin çalıştığı yerde bir işçinin bile burnu kanamasın, bölge halkı zarar görmüş olmasın” dedi.

“FAY HATLARININ ARASINDA”

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay açıklamasında şunları kaydetti:

“Bizler yaşam haklarımızı savunmak adına ve tarihsel sorumluluğumuz gereği bir kez daha hatırlatmayı görev biliyoruz: Akkuyu’da nükleer santral yaptığınız yer, sadece Mersin içindeki fay hattı değil, Mersin’in çevresindeki, Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş’in uzantısı olan Orta Anadolu Fay hattı, güneyde Arabistan’dan başlayan 1000 km’lik bir fay hattı kuşağının etkisi altındadır. Doğal olarak bu bölgede bundan sonra da yaşanması muhtemel depremler kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sahip olabilir.”

“NÜKLEER KARŞITLARI HAKLI ÇIKTI”

“Bizler her deprem oluşunda, aklımıza “ya Akkuyu’da santral çalışıyor olsaydı ya radyasyon yayılımı olsaydı ya çocuklarımız zarar görseydi” diye kaygılanmak istemiyor, etkileri gelecek nesillere de yansıyacak bu riske girmeyi akılcı bulmuyoruz.

Sonuçta bölgenin deprem kuşağı içinde yer aldığını her defasında dile getirmiş biz “nükleer santral karşıtlarının bir kez daha haklı olduğu” ortaya çıkmıştır.

Akkuyu NGS yerinin deprem bölgesi olmadığını iddia edenlerin gözüne girmesi için ; 6.4 şiddetindeki deprem 132 km’lik mesafede Ecemiş fay hattını işaret ediyor.

Siz yetkililere sesleniyoruz olası faciadan dönün! Akkuyu’da NGS Yaptığınız yer deprem bölgesidir.”

Exit mobile version