Site icon Haber 33 Mersin'in Gündemi

Akdeniz Kent Konseyinden Karamancılar Konağı çağrısı

Tarihi Karamancılar Konağı’nın; Mersin üyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan restorasyon projesi ile “Akdeniz Yemek Kültürleri Evi” yapılmak istenmesi Akdeniz Kent Konseyi’nde masaya yatırıldı.

 

 

Akdeniz Kent Konseyi Karamancılar Konağı’nın tarihi hüviyeti nedeniyle “Kuvayi Milliye ve Kurtuluş Müzesi” olarak kullanılması çağrısında bulundu.

Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim, Karamancılar Konağı’nın tarihi kimliği ve Kuvayi Milliye ruhuna uygun şekilde restore edilmesi gerektiğini söyledi, bu konuda kent kamuoyunda farkındalık yaratılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Konuyu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nde de gündeme getireceğini kaydeden Mustafa Erim; “Akdeniz Kent Konseyi olarak, kamuoyuna, Karamancılar Konağı’nın tarihi kimliğine uygun olarak kullanılması gerektiğini duyurmamız gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan randevu talep edip konuyu tartışalım. Konuyla ilgili samimi duygularımızı ifade edelim. Amacımız, bu şehirde bu işin doğal bir şekilde yürümesi. Yine bu işe gönül verenlerin, önemli kurum ve kuruluşların, şehirle ilgili entelektüel, şehirle ilgili kaygısı olan kişilerin katılımıyla imza toplanabilir, ayrıca şehrin yakından tanıdığı isimlerin katılımıyla panel de yapılabilir ve bir sonuç çıkarılabilir” dedi.

 

 “CENAZEMİZ VAR, KALDIRMAYA BAKACAĞIZ”

 

Cami Şerif Mahalle Muhtarı Derin Günüç de konuşmasında, Uray Caddesi’nin bir cenaze evine benzediğini söyleyerek, “Cami Şerif Mahallesi’nin son halini gören kişi benim. Orası cenaze evi gibi… Konağın tarihi ile ilgili konuşmuyorum. Devlet kurumları Uray Caddesi’nden kalktı gitti. Devlet çıktığı için şu anda İl Göç İdaresi’nin eline düştü. Şu anda ne yapabiliriz diye düşünüyorum. Mesela Mersin’in logosunu değiştirebildik mi? ‘Ben yaparım olur’ dediler ve oldu. Karamancılar Konağı’na da ‘ben yaparım deyip, oldu diyecekler. Bizim için değişen bir şey yok. Cenazemiz var, kaldırmaya bakacağız” şeklinde konuştu.

 

“BU BÖLGENİN TARİHİ DOKUSUNA SAYGI DUYULMASI LAZIM”

 

Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü ise, “Derneğimiz kurulurken de söylemiştik…. Bir kentin çarşıları o kentin tarihi ve kültürüdür. Tanımadığınız bir kente gittiğiniz zaman ilk önce o kentin çarşılarını gezersiniz. Mersin Çarşısı; kilise, Karamancılar Konağı, Uray Caddesi, Balık Pazarı, Yoğurt Pazarı gibi önemli yerlerden oluşuyor. Sonra buraların etrafına ibadethaneler, esnaflar oluşmaya başlamış. Bir bakmışız Mersin çarşısında 10 bin esnaf oluşmaya başlamış. Çünkü insanlar o noktada toplanmış. Bu bölgenin tarihi dokusuna saygı duyulması lazım. Konu Karamancılar Konağı değil. Belli ki; güçlü bir lobi kentin merkezindeki değişimlere müdahale ediyor” şeklinde konuştu.

 

 “3 OCAK’TA SÖYLENEN SÖZLERLE BUGÜN YAPILAN ARASINDA ÇELİŞKİ VAR”

Gazeteci Necdet Canaran da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in 3 Ocak Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü’nde yaptığı ve “Tarihimizi bilmez isek yolumuzu asla bulamayız” başlıklı açıklamayı hatırlattı. O gün söylenen sözlerle bugün yapılan işin arasında büyük bir çelişki olduğunu dile getiren Gazeteci Necdet Canaran; Vahap Seçer’in bu sözlerinin de toplantıdan çıkacak sonuca eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Gazeteci Fatih Şahin de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, “Konak ruhuna uygun şekilde kullanılacak” sözünü hatırlattı ve Kuvva-i Milliye Müzesi olması gerektiğini ifade etti.

Exit mobile version