DOLAR
32,3400
EURO
35,0909
ALTIN
2.239,60
BIST
8.793,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
18°C
Mersin
18°C
Az Bulutlu
Çarşamba Gök Gürültülü
17°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Kadınlar isyanda

Kadınlar isyanda
22.06.2022 10:06
305
A+
A-

Bir kadını vahşice katleden erkeğin ceza indiriminden faydalanması, suç ortağı olmakla suçlanan aile üyelerinin beraat etmesi kadınlar öfkesini çekti. Kadın örgütleri, “Erkek yargıya karşı isyandayız” dedi.

Muğla’da, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i boğduktan sonra varile koyup yakan katil Cemal Metin Avcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme katilin cezasını ‘haksız tahrik’ gerekçesiyle 23 yıla indirdi.

Pınar Gültekin davasında verilen bu karar kamu vicdanını yaraladı. Mahkemenin verdiği karara karşı Türkiye’nin birçok yerinde protesto gösterileri düzenlerken Mersin Kadın Platformu da karara karşı bir eylem gerçekleştirdi.

Katılımcılar “İsyandayız erkek yargı hesap verecek” afişi taşıdı.

Platform açıklamasında kadın cinayetleri davalarında haksız tahrik indirimi uygulanmaması, mahkemelerin İstanbul Sözleşmesi hükümlerini uygulaması çağrısında bulundu.

Zeliha Korkmaz tarafından okunan Mersin Kadın Platformu bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

“Her güne kadın cinayetleriyle uyanırken, erkek devletin adalet saraylarından ödül gibi cezalar çıkmaya devam ediyor.

Muğla’da 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ve suç ortakları olan ailesinin yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

İki yıldır türlü bahanelerle katil Metin Cemal Avcı’yı yargılamak yerine, Pınar’ın hayatını yargılayan erkek yargıdan, katillerin lehine karar çıkarttı.

Metin Cemal Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime gidilerek 23 yıl hapis, tutuksuz yargılanan ailesine ise beraat kararı verildi.

Biz kadınların hayatlarını ve haklarını hiçe sayan, kadın cinayetlerinin önünü açan bu erkek kararı tanımıyoruz.

Katillerin lehine karar çıkartan erkek yargıçlardan da katillerin sırtını sıvazlayan erkek adaletten de hesabı soracağız. Bu hukuksuz karara itiraz edeceğiz ve katil Metin Cemal avcı’nın gereken cezayı alması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Erkekliğin devlet gölgesinde güç bulduğu bu kadın düşmanı politikalarınızı başınıza yıkacağız.

Bu dava burada bitmedi kadınlar adaleti sağlayana kadar sokaklarda, meydanlarda, bulunduğu her alanda mücadele etmeye devam edecek.

Katil, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali iyi oldu demişti.  Elbette ki biz kadınlar biliyoruz ki katiller yargılandıkları salondan bunları hesaplayarak söylüyor. Erkek adaletten güç bularak söylüyor. İşledikleri suçları örtecek aklayacak onca erkek devlet mekanizması varken hiç çekinmeden bu cinayetleri işliyorlar. Kadınların hayatlarını ve haklarını güvence altına alan İstanbul sözleşmesini yeniden imzalatacağız.

İndirim yaptığınız Berat ettirdiğiniz suçluların suç ortaklarısınız!

Kravata, takım elbiseye indirim yok, ama pişmanlık göstergesine indirim var!

Güç kaybeden iktidar şiddetini kadınlar üzerinden tırmandırıyor iki yüzlü yasa tasarılarına her gün bir yenisi ekleniyor.  İktidarın Şiddet Yasasının ne kadar iki yüzlü olduğunu bizler adalet saraylarınızdan çıkan hukuksuz kararlardan tanıyoruz.

Kravata, takım elbiseye indirim yok diyerek asıl erkeklik sorununu görmezden geliyorsunuz.  Bir kez daha anladık ki iktidarın asıl amacı kadına yönelik şiddetle mücadele etmek değil, kendi iktidarını sürdürmek için direnen, ses çıkaran kim varsa hukuk yoluyla şiddeti daha da tırmandırmak.  Tarihte hiç olmadığı kadar erkekliğin yükseldiği bu zamanda, biz kadınların birbirimizden başka çaresi yok.

Kadınların kazanılmış haklarına, LGBT+Lara, çocuklara, doğaya saldıranlar kadınların örgütlü mücadelesiyle kaybedecek!

Öldürülen her bir kadının hesabını soracağız! Metin Cemal Avcı’ya verilen bu hukuksuz karar derhâl bozulsun ve etkin bir şekilde yargılansın.

Pınar Gültekin için adalet sağlanana kadar sokaklarda olmaya devam edeceğiz.

Yaşasın kadın dayanışması yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.