DOLAR
32,3679
EURO
34,9483
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Toroslar’da bağ bozumu şenliği

Toroslar’da bağ bozumu şenliği
29.07.2021 17:28 | Son Güncellenme: 12.08.2021 15:03
953
A+
A-

Toroslar Belediyesi, geçimin bağcılıkla sürdürüldüğü Çelebili Mahallesi’nde Bağ Bozumu etkinliği düzenledi. Resul ve Musalı Mahalleleri’nden de üretici ve çiftçilerin katıldığı etkinlikte Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, yılın ilk üzüm hasadını sembolik olarak yaptı.

Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği Toroslar’da üzüm hasadı başladı. Kendine has eşsiz tadıyla ilgi gören üzümlerin sembolik bağ bozumu, Toroslar Belediyesi tarafından Çelebili Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik ile şenlik havasında yapıldı. Toroslar’ın bereketli topraklarıyla buluşan üzüm bağlarında hasat coşkuya dönüştü.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, bu yıl ilkini düzenlendikleri etkinlikte çiftçi ve üreticiler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Etkinliğe; AK Parti Toroslar İlçe Başkanı Bekir Topçu, MHP Toroslar İlçe Başkanı Hüsnü Doğan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan  Kızıltan, Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Kendigelen, Toroslar İlçe Müftüsü Bayram Danacı, Toroslar İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Mustafa Kemal İlcay, Toroslar Ülkü Ocakları Başkanı Vural Koparan, AK Parti Toroslar Gençlik Kolları Başkanı Necdet Yeni, Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, çiftçiler, üreticiler ve mahalle sakinleri katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim Tilavetiyle devam etti.

“BU YIL ÜZÜM HASADIMIZI BÜYÜK BİR HEYECANLA BAŞLATTIK”

Resul Mahalle Muhtarı Selçuk Karak, etkinliği düzenleyen Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ederek; “Üzüm, mahallemizin önemli bir geçim kaynağı. Başkanımıza böyle bir etkinlik düzenlediği ve bizleri bu güzel ortamda buluşturduğu için teşekkür ederiz” dedi.

Musalı Mahalle Muhtarı Hüseyin Tek ise 2021 yılının üzüm hasadının hayırlar getirmesini dileyerek; “Üzüm hasadımız başladı. Bu etkinlik için Başkanımıza teşekkür ediyoruz ve devamını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelebili Mahalle Muhtarı Ertuğrul Doygun da çiftçi ve üreticilerin her zaman yanında olan Toroslar  Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’a, düzenlediği Bağ Bozumu etkinliği için teşekkür etti.

“BU ETKİNLİK, BÜYÜK BİR FESTİVALİN BAŞLANGICI”

“Çiftçilerimiz, çalışıyor ve üretiyor. Onların emeğini değerlendirip, duyurabilmek çok önemli” diyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’in böyle etkinliklere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, Başkan Yılmaz’a teşekkür etti.

Kızıltan; “Kültürümüzün ve geleneklerimizin yaşatıldığı çok güzel bir ortam hazırlanmış. Bu etkinlik, büyük bir festivalin de başlangıcı. İlk adımı Sayın Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz atmış. Çiftçilerimizin umutlandığını biliyorum. Bu bölgede bunu büyük bir festivale dönüştürelim. MTSO olarak yanınızdayız” diye konuştu.

“TOROSLAR, ÜZÜM ÜRETİMİNDE ÖNCÜ BİR İLÇE”

Bağ bozumunun, üzüme duyulan saygıyı ifade ettiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı; “Bu saygıyı şenliğe dönüştüren ve temellerini atan Sayın Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mersin’in üretimde birçok alanda tonaj ve miktar olarak birinci olduğuna dikkat çeken Abalı; “Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 24’ünü Mersin’den gerçekleştirmekteyiz. Tarım alanında büyük bir kentiz. Üzümün de büyük bir katkı verdiğini görmekteyiz. Türkiye’nin yüzde 8’ini Mersin olarak siz değerli üreticilerimizle üretiyoruz. Mersin’in yüzde 5’ini ise Toroslar İlçemiz üretmekte. Bu rakamlara baktığımızda 338 bin ton Mersin’den yıllık üzüm üretimimiz var.  Bunun 16 bin tonu Toroslar’dan üretiliyor” şeklinde konuştu.

“SİZLER ÜRETTİKÇE BİZ GÜÇLÜYÜZ”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise bağ bozumunun hayırlı olmasını dileyerek, çiftçilere seslendi; “Siz ürettikçe biz güçlüyüz” dedi.

Toroslar’ın üreten bir ilçe olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz; “Bölgemizde çok farklı çeşitlerde üzüm üretimi var. Üzüm, tonajı da yüksek bir ürün. Gençlik yıllarımda bu dağlarda bağ bozumu yaptım. Bağ bozumunda; kesiciler, çekiciler, ayakçılar ve diziciler olur. Diziciler, uzun süre dayanması ve tonajının yüksek olması açısından üzümü kalitesine göre ayırır ve dizerler. Bir de verimli ve kaliteli bağlarda çalışmak daha da iyi olur. Çiftçilerimiz sabah saat 04.00’de işe başlar, akşam saat 10.00’a kadar emek verirler. Sembolik olarak Çelebili Mahallemizdeki bağımızda bağ bozumu gerçekleştiriyoruz. Köylümüzün bir yıl boyunca verdiği emeklerin sonuç aldığı bağ bozumunun hayırlı olmasını diliyor, üzüm üretimi yapan tüm köylümüzü, çiftçimizi alkışlıyorum. Onlar üretiyorlar. Onlar ürettikleri için biz güçlüyüz. Ne kadar çok üretirler ise biz de o kadar güçlü olacağız” diye konuştu.

Toroslar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterilerinin renk kattığı programda Başkan Yılmaz, içerisinde hijyen seti, şapka, bağ eldiveni ve makasın olduğu hediyeleri çiftçi ve üreticilere vererek, emeklerinden dolayı teşekkür etti ve kendileriyle gurur duyduklarını söyledi.

Başkan Yılmaz, daha sonra protokol üyeleri ve hemşehrileriyle birlikte yılın ilk üzüm hasadını gerçekleştirdi. Başkan Yılmaz, asmadan özenle ayırdığı üzümleri yine hemşehrileriyle paylaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.