DOLAR
32,3764
EURO
35,0246
ALTIN
2.326,54
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Açık
26°C
Mersin
26°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Hibe desteğine NACE kodu engeli

Hibe desteğine NACE kodu engeli
27.05.2021 11:47
1.169
A+
A-

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Covid 19 salgınından zarar gören esnaf sanatkarlara yönelik iki grup halinde 3 ve 5 bin lira olarak verilen hibe desteğinden NACE kodlarından kaynaklı olarak esnafın yüzde 35’inin yararlanamadığını söyledi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Cumhurbaşkanlığınca Covid 19 salgınından zarar gören esnaf sanatkarlara yönelik verilen hibe desteğinden NACE kodlarından kaynaklı olarak yüzde 35 gibi ciddi bir orandaki esnaf sanatkarların yararlanamadığını söyledi.

Dinçer, yurt genelindeki esnaf sanatkarların NACE kodlarına göre mesleklere ayrıldığını belirterek, “Söz konusu hibe desteği ise 1500 NACE kodundan 340 NACE kodundaki esnafımızı kapsamakta, diğer meslek dallarını ise kapsamamaktadır” dedi.

 Dinçer, Mersin’de Birliğe kayıtlı 53394 esnaf sanatkardan, 5 bin TL’lik destekten birinci grupta yer alan 5600 esnaf sanatkarın, 3 bin TL’lik destekten ise 29250 esnaf sanatkar olmak üzere toplam 34 bin 850 esnaf sanatkarın yararlandığını, yüzde 35 gibi bir esnaf sanatkarın ise NACE kodlarından kaynaklı sorundan dolayı destekten yararlanamadığını ifade etti.

Dinçer, “Birliğimize bağlı esnaf-sanatkarlarımızın yüzde 60’ı hizmet sektöründe faaliyet göstermektedir. Salgının yıkıcı etkisi hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf-sanatkarlarımıza ve yanlarında çalışanlarına doğrudan zarar vermektedir. İlimizde menkul, gayrimenkul ticareti, elektronik, madeni, metal, oto sanatkarlık meslek dalları vb ile vergiden muaf meslek grupları dahil olmak üzere yaklaşık 10 bin esnafımız NACE kodlarından kaynaklı bu destekten yararlanamamaktadır. Bu bağlamda hibe desteğinin dışında kalan esnaf sanatkarlarımızın meslek kollarının da hibe desteği kapsamına alınması ya da bu desteğin dışında kalan esnaf sanatkarlarımızın sektörlerine yönelik özel destek programlarının uygulanmasını talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

MERSİN’DE 34 BİN 850 ESNAF FAYDALANDI

Dinçer, “Mersin’de hibe desteğinden Birliğimize kayıtlı 55 bin esnaftan birinci grupta 5600, ikinci grupta ise 29250 olmak üzere toplam 34850 esnafımız yararlanmıştır. Hibe desteğinin dışında kalan yüzde 35 gibi ciddi orandaki esnafımızın meslek kollarının hibe desteği kapsamına alınması ya da bu desteğin dışında kalan esnaf-sanatkarların sektörlerine yönelik özel destek programlarının uygulanması gerekmektedir” dedi.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, normal hayata  dönünceye kadar Gelir Desteği ve kira desteğinin  esnaf-sanatkarlara her ay düzenli olarak verilmesi, salgından zarar gören esnaf sanatkarların  SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması ve esnafın  yeni işe alacakları personeller için kolaylaştırıcı teşvik ve desteklerin sağlanması yönündeki çalışma ve raporları ilgili kamu kurum ve kuruluşlara ilettiklerini ve bu anlamda yetkililerden acil çözüm beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.