DOLAR
32,3157
EURO
35,1159
ALTIN
2.292,25
BIST
9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Az Bulutlu
24°C
Mersin
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
23°C

“Hedefimiz, insanımızın modern konutlarda yaşamalarını sağlamak”

“Hedefimiz, insanımızın modern konutlarda yaşamalarını sağlamak”
12.04.2021 10:23
1.263
A+
A-

Meclis toplantısında; TOKİ’nin Çay Mahallesi’nde sürdürdüğü kentsel dönüşüm projesine ilişkin eleştirilere yanıt veren Başkan Gültak; “Hedefimiz, çarpık yapılaşmanın önüne geçerek, imarlı ve planlı bir kent oluşturmak. Amacımız; Çay Mahallesi’nde yaşayan insanlarımızın çok daha güvenli, konforlu modern konutlarda yaşamalarını sağlamak. Standartların üzerinde bir yaşam, tüm kardeşlerimizin hakkıdır” dedi.

Akdeniz Belediye Meclisi, Nisan ayı 2. birleşim 1. oturumu, M. Mustafa Gültak Başkanlığında gerçekleşti. Yoklama ile başlayan toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Ardından, bir önceki bileşim tutanakları oybirliği ile kabul edilerek gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantı, TOKİ tarafından Çay Mahallesi’nde, devam eden yerinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında, Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin komisyonlardan oyçokluğuyla gelen raporun görüşülmesi ile sürdü. HDP’li Meclis üyelerinin eleştirileri üzerine tartışma yaşanan gündem nedeniyle Başkan Gültak, protokolün tüm maddelerini okuyup Meclis üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı.

“Dileyen kadınlar, kuracakları tandırda ekmeklerini de yapabilecek”

“Biz, insanlarımızın yine akrabaları, 30-40 yıllık komşularıyla birlikte güvenli konutlarda yaşamaların sağlamak istiyoruz” diyen Başkan Gültak; “Konut fazlalığı halinde, mahalledeki kiracıların da uygun koşullarda ev sahibi olmalarını sağlayıp, mahalleye dışarıdan insanın gelmemesini sağlayacağız. Dileyen kadınlar, tandırlarında ekmeğini de yapacak, kültür ve geleneklerini de yaşatabilecek” diye konuştu.

“Standartların üzerinde bir yaşam herkesin hakkıdır”

Başkan Gültak; çarpık ve düzensiz yapılaşma nedeniyle park, yeşil alan, düğün salonu veya taziye evi yapılabilecek alan bulamadıklarının da altını çizerek; “Çay Mahallesi’nde hayata geçen projede ise bahsettiğimiz tüm sosyal donatı alanlarının yanı sıra, park ve yeşil alanlar, bisiklet yolları ve otoparklar olacak. Mersin’de, 140 dönümün içine 415+300; toplamda 715 konutu başka yerde göremezsiniz. Standartların üzerinde bir yaşam, Çay Mahalleli kardeşlerimizin de hakkıdır” diye konuştu.

“Protokolün her yerinde ‘uzlaşma’ öne çıkıyor”

Projenin hayata geçmesi noktasında, Çay Mahallesi’nde yaşayan hak sahiplerinin yüzde 70 ila 80’inin onayını almayı hedeflediklerini de dile getiren Akdeniz Belediye Başkanı Gültak; “Nitekim TOKİ ile imzaladığımız protokolün hemen her maddesinde ‘uzlaşma’ ifadesi geçmekte. Uzlaşma ve vatandaşlarımızın onayının olmadığı bir proje zaten başarılı olamaz. Günü kurtarmayı amaçlayan bir anlayışımız asla yok. Tek amacımız ve hedefimiz, Akdeniz halkının çıkarlarını korumak. İnsanlarımıza çok daha güvenli, sağlıklı ve konforlu ve planlı binalarda yaşamalarını sürdürmelerini sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

“Hak sahibi vatandaşlarla tek tek görüşmeler yapılacak”

Başkan Gültak, Çay Mahallesi’nde, 733 kişi ile anket yapıldığını, ulaşılamayan kişi sayısının da 319 olduğunu belirtti. Gültak, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Anket ile yüzde 70 oranında ailelere ulaşılmış. Bunun yüzde 54’ü erkek; yüzde 46’sı kadın. Kentsel dönüşümü isteyen vatandaşların oranı yüzde 42; istemeyenlerin sayısı yüzde 57. Neredeyse yarı yarıya.

Tabi insanlarımızın çoğunluğu, yeterince bilgi sahibi olmadığı için de projeye karşı bir duruş var. Biz, insanları çağırıp bilgi verdiğimizde bu oranın yükseleceğine inanıyoruz. TOKİ ve personelimiz, hak sahibi bin 100 (1.100) kişi ile tek tek görüşecek. Hedefimiz, hak sahibi insanlarımızın en az yüzde 70’inin onay ve kabulünü almak” ifadelerini kullandı. Başkan Gültak’ın projeye ilişkin açıklamasının ardından, komisyonlardan oyçokluğu ile gelen teklif, yine belediye meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.