DOLAR
32,5043
EURO
34,5855
ALTIN
2.492,70
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin
Parçalı Bulutlu
26°C
Mersin
26°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Balık çiftliklerine bir fren daha

Balık çiftliklerine bir fren daha
24.05.2021 18:57
1.008
A+
A-

Danıştay 6. Dairesi, Anamur burnu açıklarında kurulan balık çiftlikleriyle ilgili davada, çevrecileri umutlandıran bir karara imza attı. Yerel idare mahkemesi, ÇED raporunun iptali istemiyle açılan davayı reddetmişti. Temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Yüksek mahkeme, balık çiftliği kurulacak alanda farklı disiplinlerden bilirkişinin ayrıntılı inceleme yapmasını, mahkemenin de ayrıntılı bilirkişi raporuna göre karar vermesini istedi.

Muğla kıyılarını turizm lobilerinin baskısı sonucu terk eden ve Mersin kıyılarında kümelenmeye başlayan balık çiftliği şirketleri geçtiğimiz yıllarda ÇED olumlu raporlarını almış, çevrecilerin ÇED iptali istemiyle açtıkları davalar ise yerel idare mahkemelerince reddedilmişti.

Çevreciler iptal kararına rağmen hukuki süreci bırakmadı ve Danıştay nezdinde temyiz davaları açtı. O temyiz davalarından biri de Anamur burnu açıklarında kurulan 7 adet balık çiftliği ile ilgiliydi.

Danıştay 6. Dairesi, geçtiğimiz aylarda Silifke Dana adası açıklarında kurulacak balık çiftlikleriyle ilgili davada çevrecileri umutlandıran bir karar vermiş ve ÇED iptal davasını reddeden yerel mahkemeye dosyayı geri göndermişti.

Danıştay 6. Dairesi, Anamur açıklarında kurulmak istenen balık çiftlikleriyle ilgili davada da benzer bir karar verdi.

Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinde sadece su ürünleri ve deniz biyolojisi alanlardan uzmanlar olduğunu, coğrafya, harita, çevre mühendisliği alanlarında da uzmanların olacağı yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması ve konunun detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Danıştay 6. Dairesinin kararını Anamur Çevre Platformu sosyal medyadan şu ifadelerle duyurdu:

“Anamur halkı ve denizde yaşayan canlılar için sevindirici haber bu kez Danıştay’dan geldi. Ören açıklarında kurulması planlanan 7 adet balık çiftliği ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen “ÇED Olumlu” kararlarına karşı Mersin İdare Mahkemeleri nezdinde MERÇED tarafından  açılan ve kaybedilen davalardaki kararlar, Danıştay 6. Dairesi tarafından bozularak, yeniden keşif ve bilirkişi yapılmak üzere dosyalar ilgili Mahkemelere iade edilmiştir.  Böylece, yaklaşık 3 yıldır süre gelen mücadelemizde yeniden umut ışığı doğmuştur.  Doğanın, denizdeki canlıların ve bölge halkının lehine verilen kararlar nedeniyle, Danıştay’a teşekkür ederiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.